Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 18:44

Nie unikaj glutenu, chyba że masz celiakię, twierdzą naukowcy



Gluten jest białkiem powszechnie występującym w ziarnach takich jak żyto, jęczmień i pszenica. Dla pacjentów z celiakią unikanie glutenu jest dobrym pomysłem, ponieważ białko to powoduje u nich problemy jelitowe. Czy jednak reszta z nas powinna zrobić to samo? Nowe badania badają wpływ spożywania glutenu u osób bez celiakii.

Celiakia jest zaburzeniem autoimmunologicznym, które dotyka ponad 3 miliony ludzi w Stanach Zjednoczonych. Pacjenci z celiakią rozwijają nietolerancję glutenu, ponieważ białko wyzwala zapalenie jelit.

Istnieją jednak również osoby, które nie mają celiakii i unikają glutenu. U tych osób gluten może nadal powodować objawy jelitowe.

Biologiczne podstawy tej niecelarycznej wrażliwości na gluten nie zostały jeszcze zidentyfikowane, ale coraz większa liczba lekarzy i laików obawia się, że gluten ma negatywny wpływ na zdrowie, od zwiększenia ryzyka otyłości do rozwoju chorób serca.

W rezultacie, coraz więcej osób stosuje dietę bezglutenową. W rzeczywistości, od 2009 roku liczba osób, które nie mają celiakii, ale są bezglutenowe potroiła się.

W nowym badaniu, opublikowanym w The BMJ, badano wpływ długoterminowego spożycia glutenu u osób bez celiakii.

Jak wyjaśniają autorzy, biorąc pod uwagę fakt, że celiakia wiąże się również z wyższym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej (CHD) - ryzyka, które wydaje się być zmniejszone poprzez przyjęcie diety bezglutenowej - nowe badanie miało na celu zbadanie, czy długoterminowe spożycie glutenu koreluje z CHD.

CHD to stan, w którym w tętnicach serca gromadzi się płytka nazębna, zwiększająca ryzyko zawału serca. Szacuje się, że co roku CHD jest odpowiedzialne za około 370 000 zgonów w USA.

Dieta bezglutenowa może pozbawić konsumentów zdrowych serc całych ziaren.

W ramach nowego badania zespół badaczy z uniwersytetów w całych Stanach Zjednoczonych uzyskał dostęp do danych dotyczących prawie 65 000 kobiet z badania dotyczącego zdrowia pielęgniarek oraz ponad 45 300 mężczyzn z badania uzupełniającego dotyczącego zdrowia profesjonalistów.

Monitorowali oni spożycie glutenu przez uczestników w okresie 26 lat, od 1986 do 2010 roku. Na początku badania uczestnicy nie posiadali historii CHD. W 1986 r. wypełnili oni kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożycia żywności i kontynuowali go w odstępach czteroletnich do 2010 r.

Badacze dostosowali się do różnych czynników ryzyka i nie znaleźli istotnego związku między długotrwałym spożywaniem glutenu a zwiększonym ryzykiem wystąpienia CHD. W rzeczywistości, po dostosowaniu się do spożycia zbóż rafinowanych i uznaniu glutenu za skorelowany ze spożyciem całego ziarna, naukowcy stwierdzili, że zwiększone spożycie glutenu wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia CHD.

Autorzy zwracają uwagę, że ich badania są czysto obserwacyjne i dlatego nie mogą wyciągać żadnych wniosków co do przyczyny i skutku. Sugerują jednak, że unikanie glutenu może prowadzić do zmniejszenia ogólnego spożycia całych ziaren.

Ponieważ uważa się, że całe ziarna zbóż zmniejszają ryzyko sercowo-naczyniowe, przestrzeganie diety bezglutenowej nie jest zalecane dla osób, które nie mają celiakii, piszą autorzy.

Badacze uznają również niektóre z ograniczeń badania. Obejmują one między innymi fakt, że uczestników nie zapytano konkretnie, czy starają się unikać glutenu, czy też spożywają substytuty bezglutenowe. W badaniu nie uwzględniono również śladowych ilości glutenu, a wskaźnik masy ciała uczestników badania (BMI) nie został zbadany w odniesieniu do spożycia glutenu.