Co należy wziąć pod uwagę, wybierając panel kuchenny?
27 lut 2020 - Dom i kuchnia
25 maja 2022 18:44
Gluten jest białkiem powszechnie występującym w ziarnach takich jak żyto, jęczmień i pszenica. Dla pacjentów z celiakią unikanie glutenu jest dobrym pomysłem, ponieważ białko to powoduje u nich problemy jelitowe. Czy jednak reszta z nas powinna zrobić to samo? Nowe badania badają wpływ spożywania glutenu u osób bez celiakii.
Celiakia jest zaburzeniem autoimmunologicznym, które dotyka ponad 3 miliony ludzi w Stanach Zjednoczonych. Pacjenci z celiakią rozwijają nietolerancję glutenu, ponieważ białko wyzwala zapalenie jelit.
Istnieją jednak również osoby, które nie mają celiakii i unikają glutenu. U tych osób gluten może nadal powodować objawy jelitowe.
Biologiczne podstawy tej niecelarycznej wrażliwości na gluten nie zostały jeszcze zidentyfikowane, ale coraz większa liczba lekarzy i laików obawia się, że gluten ma negatywny wpływ na zdrowie, od zwiększenia ryzyka otyłości do rozwoju chorób serca.
W rezultacie, coraz więcej osób stosuje dietę bezglutenową. W rzeczywistości, od 2009 roku liczba osób, które nie mają celiakii, ale są bezglutenowe potroiła się.
W nowym badaniu, opublikowanym w The BMJ, badano wpływ długoterminowego spożycia glutenu u osób bez celiakii.
Jak wyjaśniają autorzy, biorąc pod uwagę fakt, że celiakia wiąże się również z wyższym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej (CHD) - ryzyka, które wydaje się być zmniejszone poprzez przyjęcie diety bezglutenowej - nowe badanie miało na celu zbadanie, czy długoterminowe spożycie glutenu koreluje z CHD.
CHD to stan, w którym w tętnicach serca gromadzi się płytka nazębna, zwiększająca ryzyko zawału serca. Szacuje się, że co roku CHD jest odpowiedzialne za około 370 000 zgonów w USA.
W ramach nowego badania zespół badaczy z uniwersytetów w całych Stanach Zjednoczonych uzyskał dostęp do danych dotyczących prawie 65 000 kobiet z badania dotyczącego zdrowia pielęgniarek oraz ponad 45 300 mężczyzn z badania uzupełniającego dotyczącego zdrowia profesjonalistów.
Monitorowali oni spożycie glutenu przez uczestników w okresie 26 lat, od 1986 do 2010 roku. Na początku badania uczestnicy nie posiadali historii CHD. W 1986 r. wypełnili oni kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożycia żywności i kontynuowali go w odstępach czteroletnich do 2010 r.
Badacze dostosowali się do różnych czynników ryzyka i nie znaleźli istotnego związku między długotrwałym spożywaniem glutenu a zwiększonym ryzykiem wystąpienia CHD. W rzeczywistości, po dostosowaniu się do spożycia zbóż rafinowanych i uznaniu glutenu za skorelowany ze spożyciem całego ziarna, naukowcy stwierdzili, że zwiększone spożycie glutenu wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia CHD.
Autorzy zwracają uwagę, że ich badania są czysto obserwacyjne i dlatego nie mogą wyciągać żadnych wniosków co do przyczyny i skutku. Sugerują jednak, że unikanie glutenu może prowadzić do zmniejszenia ogólnego spożycia całych ziaren.
Ponieważ uważa się, że całe ziarna zbóż zmniejszają ryzyko sercowo-naczyniowe, przestrzeganie diety bezglutenowej nie jest zalecane dla osób, które nie mają celiakii, piszą autorzy.
Badacze uznają również niektóre z ograniczeń badania. Obejmują one między innymi fakt, że uczestników nie zapytano konkretnie, czy starają się unikać glutenu, czy też spożywają substytuty bezglutenowe. W badaniu nie uwzględniono również śladowych ilości glutenu, a wskaźnik masy ciała uczestników badania (BMI) nie został zbadany w odniesieniu do spożycia glutenu.
© Copyright italiabezglutenu. All Rights Reserved.