Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 18:59

Proste wegetariańskie i tofu mieszane z frytkami



Wspaniale prosta, aromatyczna kolacja dla dwojga - utknij w tym smakowitym mieszadle!

Składniki

  • 2 łyżki stołowe orzechów nerkowca
  • 3 łyżki stołowe nasiona sezamu
  • 175 g twardego tofu
  • 1 łyżeczka chabru
  • olej roślinny
  • rzadki miód
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 4 cebule dymki
  • 2 świeże czerwone chillies , opcjonalnie
  • ½ główki brokułów
  • ½ czerwonej papryki
  • 4 słodka kukurydza dziecięca
  • 80 g kukurydzy cukrowej
  • 1 limonka
  • sos sojowy o niskiej zawartości soli

Metoda

  1. Postawić patelnię lub obudzić się na dużym ogniu. Dodaj orzechy nerkowca, a następnie 30 sekund później dodaj nasiona sezamu. Wrzucić na kolejne 30 sekund do złota, a następnie przełożyć do miski.
  2. Pokrój tofu w kostkę, następnie włóż do miski i posyp mąką kukurydzianą i szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu.
  3. Dodaj dobry kawałek oleju do patelni lub woka i umieść z powrotem na średnio wysokim ogniu.
  4. Smażyć tofu na złoty kolor i chrupiące, następnie łyżką szczelinową wyjąć je z patelni i odstawić na talerz wyłożony papierem kuchennym. Gdy jest jeszcze ciepłe, skropić miodem i rozsypać na nim orzechy i nasiona.
  5. Obrać i pokroić czosnek i imbir, a następnie przyciąć i pokroić pod kątem cebulę dymkę. Pokroić paprykę chilli (jeśli jest używana), pokroić brokuły w kwiatki, a następnie pokroić paprykę. Kukurydzę pokroić wzdłużnie na połowę.
  6. Włóż z powrotem patelnię na średni ogień i dodaj czosnek, imbir, cebulę dymkę i chilli (jeśli jest używana). Smażymy przez 30 sekund lub do momentu, gdy czosnek złoci się na złoty kolor.
  7. Dodajcie warzywa i smażcie przez kolejne 4 minuty. Wyciśnij sok z połowy limonki i dodaj odrobinę sosu sojowego.
  8. Warzywa wrzuć do miski, dopełnij chrupiącym tofu i podawaj z pozostałymi klinami limonki i sosem chilli, jeśli lubisz podgrzewać na dużym ogniu.