Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 17:31

Gdzie można się wybrać na fast food bezglutenowy?



Jedzenie diety bezglutenowej nie oznacza, że człowiek musi zrezygnować z fast foodów. Coraz więcej dużych sieci fast foodów oferuje teraz opcje bezglutenowe.

Wiele sieci fast foodów specjalizuje się w potrawach panierowanych lub smażonych, a wiele pozycji w ich menu zawiera gluten. Jednak kilka popularnych restauracji typu fast-food oferuje obecnie wybór dań bezglutenowych.

Jedząc w restauracjach, należy uważać na zanieczyszczenia krzyżowe, ponieważ jeśli żywność wolna od glutenu jest pieczona, smażona lub gotowana w tym samym oleju co żywność zawierająca gluten, może ona zostać zanieczyszczona glutenem.

W tym artykule przyjrzymy się najlepszym sieciom restauracji typu fast-food oferującym opcje bezglutenowe, w tym Arby's, McDonald's i Burger King.

Restauracje typu fast-food oferujące jedzenie bezglutenowe

Wiele popularnych sieci restauracji typu fast-food i casual-dining oferuje teraz menu bezglutenowe lub opcje. Niektóre restauracje oferują diety bezglutenowe:

Chick-fil-A

Chick-fil-A oferuje jedno z najbardziej kompleksowych menu bezglutenowych w każdej restauracji typu fast-food. Grillowane nuggetsy z kurczaka, wiele stron i sosy do dippingu są bezglutenowe. Wiele z jej kanapek nie zawiera glutenu bez bułki.

Jednak Chick-fil-A ostatnio umożliwił osobom wrażliwym na gluten delektowanie się kanapkami z bułką. Ich nowe bezglutenowe bułeczki są zrobione z bezglutenowych starożytnych ziaren, w tym prosa, komosa ryżowa i amarant.

Arby's

Arby's oferuje duże menu bezglutenowe. Większość ich zwykłych potraw jest bezglutenowa, jeśli spożywa się je bez chleba.

Potrawy na bazie ziemniaków, w tym domowe frytki i ciastka ziemniaczane, mogą być jednak gotowane na tym samym oleju co produkty zawierające gluten. Tak więc ludzie, którzy muszą całkowicie unikać glutenu, powinni unikać tych potraw.

Chipotle

Chipotle, popularny meksykański grill, mówi, że wszystkie ich potrawy są bezglutenowe z wyjątkiem tortilli z miękkiej mąki. To czyni go bezpiecznym miejscem dla osób z celiakią.

Ponieważ firma prowadzi obszerną listę produktów spożywczych wolnych od alergenów, może to być również dobry wybór dla osób z celiakiem, które mają inne alergie pokarmowe.

McDonald's

McDonald's nie ma menu bezglutenowego, choć możliwe, że niektóre z ich potraw nie zawierają glutenu.

Gdy przyrządza się je bez bułki, mięso z ich hamburgerów może nie mieć glutenu. Zależy to jednak od sposobu, w jaki restauracja je przyrządza. Poszczególne restauracje powinny zapytać kierownika o ryzyko skażenia krzyżowego, zanim złożą zamówienie.

Owocowe parfity McDonalda, przekąski jogurtowe i niektóre sałatki również nie zawierają glutenu. Aby uniknąć glutenu, ludzie muszą szukać produktów, które nie zawierają żadnych ziaren.

In-N-Out Burger

Burgery sprzedawane przez In-N-Out Burger są bezglutenowe, gdy są spożywane bez bułki. Jest to popularna opcja dla osób z zaburzeniami celiakii, które mogą zamówić burgera owiniętego w sałatę, preparat nazywany "białkowym".

Sieć ta szczyci się również wrażliwością na alergie. Klienci mogą aktywować "przycisk alergii", aby zapewnić bezpieczne praktyki żywieniowe. Jednakże, szkolenia personelu różnią się w zależności od lokalizacji, dlatego ważne jest, aby porozmawiać z kierownikiem o wszelkich alergiach pokarmowych, które są poważne dla zdrowia.

Chili's

Chociaż technicznie nie jest to fast food, Chili's jest restauracją typu casual dining z popularnymi opcjami na wynos. Oferuje ona arkusz informacyjny na temat alergenów/wegetarian i oddzielne menu bezglutenowe.

Bawole skrzydełka z kością Chili, bezdenne chipsy tostada i świeży guacamole są bezglutenowe. Restauracja ostrzega jednak, że prawdopodobne jest zanieczyszczenie krzyżowe, dlatego przed złożeniem zamówienia zaleca się rozmowę z kierownikiem.

Burger King

Burger King szczyci się dużym menu bezglutenowym, ale z dużym zastrzeżeniem: menu jest podzielone na składniki, a nie na pozycje menu. Oznacza to, że osoby z nietolerancją glutenu muszą dokładnie zapoznać się ze składnikami każdej pozycji menu.

A Whopper bez bułki powinien być bezglutenowy. Łańcuszki jabłkowe, placki kiełbasy, bekon i koktajle mleczne również nie zawierają glutenu.

Czy opcje bezglutenowe są godne zaufania?

Gluten jest białkiem obecnym w większości ziaren. Znajduje się on również w żywności powlekanej i gotowanej w zbożach lub tych samych olejach, co żywność zawierająca gluten.

Ponieważ wiele restauracji typu fast-food specjalizuje się w potrawach panierowanych i smażonych, wiele pozycji w ich menu zawiera gluten. Na przykład okra jest naturalnie wolna od glutenu, ale w przypadku smażenia i pieczenia zawiera gluten.

Fast foody, jak każda inna potrawa, powinny być wolne od glutenu, o ile nie zawierają następujących składników:

  • pszenicy, plus pochodne pszenicy, takie jak pszenica jagodowa, kasza, orkisz i graham
  • jęczmień
  • żyto
  • Słód
  • pszenżyto
  • drożdże piwowarskie
  • skrobia pszenna

Kiedy produkty bezglutenowe są gotowane w tym samym oleju lub patelni, co produkty zawierające gluten, mogą zostać zanieczyszczone glutenem. Badania piekarni w Brazylii z 2017 r. wykazały, że zanieczyszczenie krzyżowe jest powszechne, gdyż 21,5 procent produktów bezglutenowych zawiera pewną ilość glutenu.

Dlatego też osoby z celiakią i wrażliwością na gluten muszą koniecznie pytać o sposób przygotowania potraw w każdej odwiedzanej przez siebie restauracji.

Pracownicy fast-foodów nie zawsze są przeszkoleni w zakresie unikania skażenia krzyżowego, dlatego zawsze muszą porozmawiać z kierownikiem o tym, jakie produkty i metody przygotowania są dopuszczalne.

Niektóre produkty spożywcze, które w naturalny sposób nie zawierają glutenu, to między innymi:

  • Mięso
  • owoce i warzywa
  • owoce morza i ryby
  • przetwory mleczne
  • fasola, orzechy i rośliny strączkowe

Należy zauważyć, że żywność ta może zawierać gluten, jeśli jest smażona, przygotowana w kanapce lub przygotowana w inny sposób, który zawiera ziarna zawierające gluten.