Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 17:39

Czy dieta bezglutenowa może pomóc w walce z łuszczycą?



Łuszczyca jest przewlekłą chorobą zapalną, która wpływa na różne układy organizmu. U osoby cierpiącej na łuszczycę mogą wystąpić zmiany skórne, jak również bóle i stany zapalne stawów.

Niektóre badania sugerują, że spożywanie diety bezglutenowej może pomóc zmniejszyć objawy.

Łuszczyca rozwija się, gdy układ odpornościowy nie funkcjonuje prawidłowo, powodując stan zapalny, który wpływa na skórę i stawy.

Wydaje się, że osoby cierpiące na łuszczycę mają większe szanse na rozwój innych chorób autoimmunologicznych, w tym celiakii.

Według National Psoriasis Foundation aż 25% osób chorych na łuszczycę ma wrażliwość na gluten. Tak więc, dieta bezglutenowa może pomóc tym osobom w opanowaniu objawów.

Jaki jest tego związek?

Gluten odnosi się do grupy białek, które występują w pszenicy i innych podobnych ziarnach, w tym życie, jęczmieniu, owsie.

Celiakia

Osoby cierpiące na celiakię mają tendencję do unikania pokarmów zawierających gluten, ponieważ może to prowadzić do pogorszenia objawów, a czasami powikłań.

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy traktuje peptydy glutenopochodne jako obcych najeźdźców i atakuje gluten oraz wyściółkę jelit. Dotyka ona około 1% ludzi na całym świecie.

Gluten występuje w szerokiej gamie produktów spożywczych, od wypieków i zup po niektóre napoje alkoholowe. Może być również obecny w niektórych kosmetykach i lekarstwach.

Następujące produkty spożywcze zwykle zawierają gluten:

  • chleby
  • makarony
  • pizze
  • ciasteczka
  • ciastka
  • niektóre mięsa przetworzone
  • sosy sałatkowe

Osoba, która chce uniknąć glutenu, powinna uważnie przeczytać wszystkie etykiety produktów spożywczych, ponieważ trudno jest przewidzieć, które z nich zawierają gluten.

Wrażliwość na gluten

Niektórzy ludzie mogą mieć wrażliwość na gluten w przeciwieństwie do celiakii. Osoby te mogą również odnieść korzyści z unikania glutenu.

Jeśli ktoś ma nadwrażliwość na gluten, ale nie ma celiakii, może mieć stan zwany niecelularną wrażliwością na gluten.

Według niektórych badań nawet 13% osób ma nadwrażliwość na gluten. Trudno jest jednak znać dokładne liczby.

Objawy mogą wystąpić, gdy człowiek spożywa coś, co zawiera gluten. Obejmują one:

  • ból brzucha i skurcze
  • biegunka
  • Bełkotanie
  • zgaga serca
  • gaz
  • nudności
  • zmęczenie
  • nietolerancja laktozy
  • utrata wagi

Nie ma konkretnego sposobu na zdiagnozowanie wrażliwości na gluten. Jeśli po zjedzeniu glutenu osoba doświadcza problemów, lekarz będzie musiał najpierw wykluczyć celiakię i inne schorzenia, zanim zdiagnozuje nadwrażliwość na gluten.

Badania

Wiele osób cierpiących na łuszczycę zastanawia się, czy dieta bezglutenowa może przyczynić się do poprawy ich objawów.

Badanie z 2001 roku wykazało wpływ diety bezglutenowej na 33 osoby cierpiące na łuszczycę, u których stwierdzono wysoki poziom pewnego rodzaju przeciwciał zwanych przeciwciałami antygliadynowymi (AGA).

Przeciwciała powstają, gdy ciało próbuje walczyć z obcymi najeźdźcami. Gliadina jest jednym z głównych białek w glutenie i jest odpowiedzialna głównie za wrażliwość na gluten. Osoba z wysokim poziomem AGA może mieć celiakię lub wrażliwość na gluten.

Po 3 miesiącach stosowania diety bezglutenowej, 73% osób z łuszczycą i AGA w organizmie zauważyło poprawę swojego stanu zdrowia, w porównaniu do żadnej z osób bez AGA.

Jeden z przeglądów z 2014 r. wykazał, że celiakopodobne AGA były obecne u 14% osób z łuszczycą, w porównaniu z 5% osób bez łuszczycy.

W innym badaniu, tym razem z 2010 roku, próbki krwi wykazały, że około 1 na 3 osoby chore na łuszczycę mają wysoki poziom AGA.

Wyniki te sugerują, że dieta bezglutenowa może przynieść korzyści niektórym osobom cierpiącym na łuszczycę.

Możliwe korzyści

Przyjęcie diety bezglutenowej może mieć plusy i minusy.

Dieta bezglutenowa może pomóc w złagodzeniu niektórych objawów łuszczycy.

Dla niektórych osób podejmowanie ostrożnych decyzji dotyczących żywności może również prowadzić do zdrowszej diety i stylu życia w ogóle, zwłaszcza jeśli dana osoba zwiększa spożycie świeżych owoców i warzyw.

W rzeczywistości niektóre osoby z celiakią mówią, że mają więcej energii, gdy stosują dietę bezglutenową.

Teraz łatwiej jest znaleźć żywność bezglutenową niż w przeszłości, zarówno w sklepach, jak i przy zakupie online.

Możliwe wady

Osoby stosujące dietę bezglutenową mogą jeść tylko te produkty, które nie zawierają glutenu. Dlatego ważne jest, aby uważnie przeczytać opakowanie i unikać wszystkiego, co zawiera gluten. Wiele sklepów posiada obecnie asortyment produktów bezglutenowych, ale mogą one być drogie.

Inne względy obejmują:

  • możliwe niedobory żywieniowe w wyniku tej diety
  • wpływ na działalność społeczną
  • skutki stosowania restrykcyjnej diety

Znalezienie odpowiedniego jedzenia i przestrzeganie diety może być trudne, szczególnie w przypadku rodziny, która może nie stosować diety bezglutenowej. Wiele restauracji oferuje obecnie produkty bezglutenowe, ale mogą one sprawiać, że jedzenie jest nieco restrykcyjne.

Ewentualne braki

Stosowanie diety bezglutenowej może również prowadzić do niskiego poziomu niektórych witamin i składników odżywczych, w tym:

  • żelazko
  • Wapń
  • błonnik
  • niacyna
  • Folat

Osoba powinna porozmawiać ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem diety i poprosić o radę, jak uzyskać te niezbędne składniki odżywcze. Lekarz może zalecić przyjmowanie witamin i innych suplementów.

W 2018 roku naukowcy wyrazili obawę, że niektóre osoby stosują dietę bezglutenową, gdy nie ma takiej potrzeby, a w niektórych przypadkach może to mieć negatywny wpływ.

Lekarze mogą doradzić niektórym osobom, aby nie stosowały diety bezglutenowej.

Osoby cierpiące na łuszczycę, które stosują dietę bezglutenową, mogą być zmuszone do stosowania jej przez co najmniej 3 miesiące, ponieważ może upłynąć tyle czasu, zanim zauważą poprawę swojego stanu zdrowia.

Trudno jest jednak przewidzieć dokładną linię czasu lub oczekiwaną poprawę.

Po 3 miesiącach, osoba może rozważyć dodanie glutenu z powrotem do swojej diety podczas monitorowania wszelkich objawów łuszczycy, takich jak zmiany skórne i bóle stawów.

Jeśli objawy nie powracają podczas dodawania glutenu, osoba może prawdopodobnie wrócić do swojej zwykłej diety.

Każdy, kto rozważa dietę bezglutenową, powinien porozmawiać z lekarzem i dietetykiem o najlepszym sposobie postępowania. Fundacja Celiac Disease Foundation oferuje informacje o dietach bezglutenowych.

Ich strona internetowa zawiera listę produktów spożywczych, których należy unikać i które są częścią diety bezglutenowej.