Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 17:45

Jak zacząć gotować zdrowe posiłki w domu



W nowym roku chodzi o nowe nawyki, które pomogą Ci być najlepszym sobą. A po kilku miesiącach obfitych posiłków, przyjęć z ciasteczkami i wakacyjnych koktajli, nie ma lepszego czasu na zmianę diety i zdrowe odżywianie się na wakacjach: 7 wskazówek, które nie wiążą się z pominięciem deseru. Najlepszym sposobem na rozpoczęcie jest gotowanie w domu.

Korzyści z gotowania w domu są zakorzenione zarówno w zdrowiu jak i finansach - dwie uchwały za cenę jednej. Holistyczny trener zdrowia Sam Ciavarella z The Institute for Integrative Nutrition wspiera gotowanie w domu również z wielu powodów: "Przede wszystkim, kiedy gotujesz w domu, kontrolujesz, jakie składniki wchodzą w skład potrawy, więc zawsze wiesz, że zaopatrujesz się w najlepsze i najbardziej odżywcze składniki".

Kontynuuje ona: "Następnie, gotując w domu i mając całe jedzenie w domu, ustawiasz się do dokonywania zdrowych wyborów bez konieczności zastanawiania się nad tym w tej chwili. Dodatkowo, gotowanie w domu daje Ci możliwość spróbowania nowych rzeczy i eksperymentowania z uczynieniem Twoich ulubionych potraw zdrowszymi. I wreszcie, oszczędzasz pieniądze, bo nie wydajesz pieniędzy na wynos!"

Mając na uwadze te korzyści, należy zacząć od włączenia jak największej liczby następujących 11 nawyków, jak to możliwe, w kierunku promowania zdrowszego stylu życia poprzez gotowanie w domu.

1. Wybierz całe jedzenie

Cała żywność odnosi się do żywności z jednoskładnikowym wykazem składników, takich jak oliwa z oliwek, kurczak, brokuły, itp. Przeciwieństwem całych produktów spożywczych są produkty przetworzone, zazwyczaj pakowane lub gotowe do spożycia, których listy składników zapuszczają się na dziesiątki i nieuchronnie wędrują na tereny klasy chemicznej.

Kiedy gotujesz z całymi potrawami jako podstawowymi składnikami, a zwłaszcza kiedy jesteś w stanie zmierzyć każdy składnik, który trafia do naczynia, masz pełną kontrolę nad produktem końcowym. Jest to pomocne nie tylko wtedy, gdy celem jest utrata masy ciała, ale także wtedy, gdy chcesz dokonać korekty dla wszelkich dietetycznych rozważań, a nawet dla pojęć tak prostych jak jedzenie większej ilości warzyw.

Dzięki temu, że punktem wyjścia dla gotowanych posiłków są całe posiłki, można dokładnie zapisać to, co się je, niezależnie od tego, czy prowadzi się dziennik, czy korzysta się z aplikacji.

Kreatywność w gotowaniu jest zakorzeniona nawet w całych potrawach. Możesz nauczyć się tworzyć wersje swoich ulubionych potraw w opakowaniach, bez konieczności spożywania czegokolwiek, czego nie potrafisz wymówić. Żadna prawdziwa żywność sama w sobie nie musi być zła, ale konserwanty i środki chemiczne, nawet jeśli są jadalne, na pewno nie są dobre.

2. Użyj lepszych tłuszczów

Lata 80. nauczyły nas, że nie wszystkie tłuszcze są równe, ale może nadszedł czas na uaktualnienie zasad, które trzymasz na tym froncie.

"Wyrzućcie ogólne oleje roślinne i używajcie oliwy z oliwek, oleju z awokado i oleju kokosowego podczas gotowania. Oleje roślinne zawierają kwas linolowy, a po utlenieniu - czyli podgrzaniu - uwalniają wielonienasycone kwasy tłuszczowe lub PUFA. PUFA są związane z chorobami serca, otyłością i innymi chorobami przewlekłymi", wyjaśnia Ciavarella.

Olej z awokado szczególnie jest neutralny smakowo i ma wystarczająco wysoki punkt dymu, aby wspierać każdy proces gotowania, który chcesz zatrudnić. Używaj wysokiej jakości oliwy z oliwek do sałatek lub do wykończenia potraw, która według Ciavarelli "ma mocniejszy smak niż zwykła oliwa z oliwek extra virgin i możesz ją pić na wszystko, aby nadać jej kopa smaku".

3. Nie skąpcie smaku

To tylko w (ale nie do końca): Niewiele jest dowodów wskazujących na związek między spożyciem sodu a chorobami serca, przynajmniej nie wśród osób bez genetycznych predyspozycji do chorób serca.

"Sól pomaga uzupełnić poziom elektrolitów, a jeśli lekarz nie powiedział ci, abyś jej unikał, powinieneś przyprawić nią wszystkie potrawy" - mówi Ciavarella - to doskonała wiadomość dla tych, którzy automatycznie utożsamiają zdrowie z "nijakimi".

Wraz z tłuszczem, który już wcześniej pokryliśmy i ponownie pokryjemy, sól jest siłą napędową smaku i jest mile widziana w zdrowej kuchni z umiarem. Ale nie poprzestań na tym. Oprzyj się na wszystkich przyprawach - takich jak mielony pieprz, papryka, czosnek w proszku, cebula w proszku i inne - w Twojej kuchni, aby zdrowe posiłki były smaczne i pyszne.

4. Zorganizuj swoją kuchnię

Przed każdym gotowania, a nawet wszelkie zakupy żywności, zaczyna się dla Twojego nowego, zdrowego podejścia, najpierw musisz stworzyć przestrzeń, która ułatwi Ci pokazać się codziennie, podekscytowany i gotowy do gotowania.

Teraz będzie dobry czas na dodatkową mini-rozdzielczość w rozdzielczości - wyczyszczenie spiżarni i lodówki ze wszystkiego, co wygasło, nie zostało zainspirowane lub jest niezdrowe, aby ustąpić miejsca wszystkim świeżym potrawom i zszywkom, które będą częścią Twojego zdrowego gotowania.

I nie tylko żywność powinna zostać poddana zabiegowi sortowania. Pomóż swojej kuchni być tak funkcjonalnym, jak to możliwe dla Ciebie, pozbywając się zbędnych lub nieużywanych narzędzi i gadżetów oraz przesuwając najbardziej użyteczne przedmioty na pierwszy plan dla łatwego dostępu.

5. Włączenie planowania posiłków

"Wiedza o tym, co będziesz jadł z wyprzedzeniem pomaga stworzyć rutynę, która koncentruje się wokół jedzenia jako paliwa, a nie jako kary czy nagrody", mówi Ciavarella, która zaleca zaplanowanie dwóch lub trzech posiłków w tygodniu, których pozostałości mogą również tworzyć dodatkowe posiłki, zgodnie z zasadą "gotuj raz, jedz dwa razy".

Skataloguj kilka łatwych do przyrządzenia dań, które uwielbiasz, i zawsze miej te zszywki pod ręką, dla tych szczególnie ciężkich nocy, kiedy czas i energia są ograniczone: "Polecam kilka 30-minutowych posiłków pod ręką w tych dniach, kiedy mniej interesuje cię gotowanie, ale chcesz mieć pożywny posiłek" - mówi Ciavarella.

Planowanie posiłków z wyprzedzeniem sprawia także, że łatwiej jest trzymać się kupowania całych karm i zdrowych składników w konfrontacji z korytarzami na korytarzach wygodnego jedzenia w sklepie spożywczym.

Jeśli nie czujesz się na siłach planować własnych posiłków, wypróbuj usługę zestawu do posiłków. Zapewniają one wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania zdrowego posiłku w domu, bez konieczności robienia zakupów spożywczych.