Najnowsze wiadomości

19 kwietnia 2024 7:25

Co to jest gluten i dlaczego jest zły dla niektórych ludzi?



Gluten jest w dzisiejszych czasach kontrowersyjny. Większość źródeł twierdzi, że jest on bezpieczny dla wszystkich oprócz tych, którzy mają celiakię. Z drugiej strony, niektórzy eksperci w dziedzinie zdrowia uważają, że gluten jest szkodliwy dla większości ludzi.

Według ostatnich badań ponad 30% Amerykanów aktywnie stara się unikać jedzenia glutenu.

Ten artykuł wyjaśnia, czym jest gluten i jak może wpływać na twoje zdrowie.

Co to jest gluten?

Gluten to rodzina białek znajdujących się w ziarnach takich jak pszenica, żyto, orkisz i jęczmień.

Spośród zbóż zawierających gluten pszenica jest zdecydowanie najczęściej spożywana.

Dwa główne białka w glutenie to glutenina i gliadynka. Gliadyną jest odpowiedzialna za większość negatywnych skutków zdrowotnych (1, 2).

Po zmieszaniu mąki z wodą, białka glutenu tworzą lepką sieć, która ma konsystencję kleju.

Ta właściwość klejąca sprawia, że ciasto jest elastyczne i daje chlebowi zdolność do rośnięcia po wypieku. Zapewnia także żującą, satysfakcjonującą teksturę (3, 4).

Co ciekawe, nazwa glu-ten pochodzi od tej kleistej właściwości mokrego ciasta.

Na dole: Gluten to rodzina białek znajdujących się w ziarnach takich jak pszenica, orkisz, żyto i jęczmień. Gliadynę i gluteninę stanowią dwa główne białka glutenowe.

Problemy z glutenem

Większość ludzi dobrze toleruje gluten.

Może ona jednak powodować problemy u osób z pewnymi schorzeniami zdrowotnymi.

Dotyczy to celiakii, wrażliwości na gluten, alergii na pszenicę i niektórych innych chorób (5, 6).

Celiakia

Celiakia, określana również jako celiakia, jest najcięższą formą nietolerancji glutenu. Dotyczy ona około 0,7-1% populacji (7).

Jest to zaburzenie autoimmunologiczne, polegające na tym, że organizm traktuje gluten jak obcego najeźdźcę. Układ odpornościowy atakuje zarówno gluten, jak i podszewkę jelita (8).

Uszkadza to ścianę jelita i może powodować niedobory składników odżywczych, anemię, poważne problemy z trawieniem oraz zwiększone ryzyko wielu chorób (9).

Najczęstszymi objawami celiakii są: dyskomfort trawienny, uszkodzenie tkanek w jelicie cienkim, wzdęcia, biegunka, zaparcia, bóle głowy, zmęczenie, wysypka skórna, depresja, utrata masy ciała i śmierdzący kał (10, 11).

Jednakże niektóre osoby z celiakią nie mają objawów trawiennych, ale mogą mieć inne objawy, takie jak zmęczenie lub anemia (12, 13).

Z tego powodu celiakia może być bardzo trudna do zdiagnozowania. W rzeczywistości aż 80% osób z celiakią nie wie, że ją ma (7, 14).

Na dole: Celiakia jest zaburzeniem autoimmunologicznym, które powoduje, że organizm atakuje gluten w układzie pokarmowym. Może to powodować poważne zaburzenia trawienia i inne problemy zdrowotne.

Wrażliwość na gluten bezcelulenowy

Jest wiele osób, które nie wykazują pozytywnych wyników badań na celiakię, ale nadal reagują negatywnie na gluten.

Ten stan nazywany jest niecelularną wrażliwością na gluten.

Obecnie nie wiadomo, ile osób cierpi na tę chorobę, ale szacuje się, że jest ona w przedziale 0,5-13% (15).

Objawy wrażliwości na gluten obejmują biegunkę, ból brzucha, zmęczenie, wzdęcia i depresję.

Nie ma jasnej definicji niecelowej wrażliwości na gluten, ale diagnoza jest stawiana, gdy pacjent reaguje negatywnie na gluten, ale celiakia i alergie zostały wykluczone (16, 17, 18, 19).

Jednak niektórzy eksperci uważają, że nie jest to prawdziwy warunek. Uważają oni, że negatywne skutki są wyimaginowane lub spowodowane przez substancje inne niż gluten.

Jedno z badań dotyczyło prawie 400 osób z samodiagnozowaną nietolerancją glutenu i badało, czy poprawiła się ich dieta bezglutenowa (20).

Wyniki wykazały, że tylko 26 osób cierpiało na celiakię, a 2 na alergię na pszenicę. Tylko 27 z pozostałych 364 osób zdiagnozowano jako wrażliwe na gluten.

Oznacza to, że z 400 osób, które myślały, że nie tolerują glutenu, tylko 55 osób (14,5%) rzeczywiście miało problem z glutenem.

W związku z tym wiele osób, które uważają się za nietolerujące glutenu, ma w rzeczywistości inne przyczyny swoich objawów.

Na dole: Wiele osób negatywnie reaguje na gluten, ale nie ma celiakii. Ta choroba, znana jako niecelowa wrażliwość na gluten, jest kontrowersyjna.

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (IBS) jest częstym zaburzeniem trawiennym, które powoduje takie objawy jak ból brzucha, skurcze, wzdęcia, gazy i biegunka (21).

Jest to stan przewlekły, ale wiele osób jest w stanie kontrolować swoje objawy poprzez dietę, zmiany stylu życia i zarządzanie stresem.

Co ciekawe, badania wykazały, że niektóre osoby z IBS mogą korzystać z diety bezglutenowej (22, 23, 24, 25).

Alergia na pszenicę

Dla około 1% populacji alergia na pszenicę może być przyczyną problemów trawiennych po spożyciu glutenu (26).

Ponadto badania wykazały, że dieta bezglutenowa może przynieść korzyści niektórym osobom cierpiącym na schizofrenię, autyzm i chorobę zwaną ataksją glutenową (27, 28, 29).

Podsumowanie: Gluten może być problematyczny dla osób z zespołem jelita drażliwego i alergią na pszenicę. Osoby ze schizofrenią, autyzmem i ataksją glutenową mogą również korzystać z diety bezglutenowej.