Najnowsze wiadomości

17 sierpnia 2022 8:57

Czy dieta bezglutenowa jest dobra dla twojego zdrowia?



Dieta bezglutenowa to jedyna opcja dla osób z celiakią, ciężką nietolerancją glutenu. Obecnie wiele osób bez tej choroby jest "pozbawionych glutenu", ponieważ uważają, że jest to opcja zdrowa.

Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu, żytnie i pszenżycie, które jest połączeniem pszenicy i żyta. Pomaga żywności, takiej jak zboże, chleb i makaron, zachować jej kształt.

Znajduje się on również w niektórych produktach kosmetycznych, takich jak balsam do ust, oraz w kleju na odwrocie znaczków i kopert.

U osób z celiakią spożycie tylko jednej grzanki może powodować problemy zdrowotne, ponieważ nie są one w stanie w ogóle strawić glutenu. Stosowanie diety z dodatkiem glutenu może prowadzić do ciężkiej choroby. Bezglutenowa dieta może uratować życie osobie z celiakią.

Jednak badanie przeprowadzone przez firmę zajmującą się badaniem rynku wykazało, że prawie 30 procent dorosłych osób w Stanach Zjednoczonych stara się ograniczyć lub wyeliminować gluten z diety. Wielu z nich nie ma celiakii.

Czy dla tych ludzi, bezglutenowa dieta jest najlepszą opcją?

Żywność, której należy unikać

Osoba cierpiąca na celiakię musi unikać wszelkich pokarmów, które zawierają gluten, nawet w najmniejszych ilościach.

Należą do nich:

  • wszelka żywność wyprodukowana ze zbóż, takich jak pszenica, jęczmień, pszenżyto, żyto i słód
  • chleby
  • piwo
  • niektóre cukierki
  • wiele deserów
  • zboża
  • ciasta i ciastka
  • frytki
  • Makaron
  • mięsa przetworzone
  • Zupy
  • miksy sosowe
  • syrop brązowo-ryzowy
  • pochodne słodu, w tym bochenek słodowy, ocet słodowy, drożdże piwowarskie oraz piwo na bazie słodu i mleko słodowane lub koktajle mleczne
  • niektóre rodzaje sosu sojowego
  • samosmartwiające się mięso

Inne przedmioty, a zwłaszcza przetworzona żywność, mogą zawierać "ukryty gluten". Każdy, kto musi stosować dietę bezglutenową powinien sprawdzić etykietę żywności, aby upewnić się, że w produkcie nie ma glutenu.

Owies może mieć kontakt z pszenicą podczas produkcji, więc osoba cierpiąca na celiakię powinna go unikać, chyba że jest oznaczony jako bezglutenowy.

Produkty sprzedawane jako bezglutenowe mogą zawierać śladowe ilości glutenu, zwłaszcza jeśli zostały wyprodukowane w fabryce, która produkowała również zwykłe produkty na bazie pszenicy.

Do produktów nieżywnościowych, które mogą zawierać gluten, zalicza się również produkty zawierające gluten:

  • Szminka, błyszczyk do ust i balsam do ust
  • grać w ciasto
  • leki i suplementy
  • opłatki komunijne

Żywność do jedzenia

Wiele produktów spożywczych jest naturalnie bezglutenowych.

Należą do nich:

  • owoce i warzywa
  • świeże jajka
  • świeże mięsa
  • ryby i drób
  • nieprzetworzona fasola
  • nasiona i orzechy
  • większość produktów mleczarskich
  • ryż biały
  • tapioca

Ziarna i skrobie, które mogą być dopuszczone jako część diety bezglutenowej, obejmują grykę, kukurydzę i mączkę kukurydzianą, len, komosa ryżowa, ryż, soję, maranta i proso.

Jeżeli jednak ziarna te mogły mieć kontakt z ziarnami, konserwantami lub dodatkami zawierającymi gluten, osoba cierpiąca na celiakię powinna ich unikać.

Etykietowanie

Według Food and Drug Administration (FDA), producenci żywności mogą zdecydować się na umieszczenie na swoich produktach etykiety "bezglutenowy", jeśli produkt spełnia następujące warunki:

  • Jest z natury bezglutenowa, na przykład owoce.
  • Nie posiada składników, które zawierają lub pochodzą z ziarna zawierającego gluten.
  • Zawiera mniej niż 20 części na milion (ppm) glutenu, na przykład w żywności, z której gluten został usunięty.

Wiele z naszych podstawowych produktów spożywczych zawiera gluten, ale szeroka gama alternatywnych produktów bezglutenowych, w tym chleby i makarony, jest obecnie dostępna w sklepach spożywczych.

Produkty bezglutenowe można kupić online w sklepie Amazon.

Istnieje jednak niewiele dowodów naukowych na to, że dieta bezglutenowa jest pomocna dla osób bez celiakii lub nietolerancji glutenu.