Butternut squash dal
Podniecaj swoje kubki smakowe tym przyjaznym dla budżetu przepisem na dal. Pyszne!
Składniki
- 2 małe cebulki
- olej z orzeszków ziemnych
- 200 g szybko ugotowanego żółtego dzielonego groszku
- 800 g squasha maślanego
- 1 suszone chili
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka do herbaty nasiona kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki stołowe kremowanego orzecha kokosowego
- 1 świeże czerwone chili
- 10 liści curry
- 2 łyżeczki musztardy
Metoda
- Obrać, drobno posiekać i dodać cebulę na patelni na średnim ogniu z odrobiną oleju. Spocisz się przez 10 minut.
- Dodaj podzielony groszek i 800ml gorącej wody do rondla i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Pokroić na pół, obrać i pokroić w kostkę 2 cm, następnie dodać do patelni i gotować przez kolejne 25 minut lub do momentu, gdy wszystko będzie miękkie i płyn się zmniejszy i będzie kremowy, zdejmując pokrywkę na ostatnie 10 minut.
- Suszone chilli drobno posiekać, a następnie tostować z kminkiem i kolendrą na patelni na średnim ogniu przez 1-2 minuty lub do momentu, aż będzie pachniało. Następnie tłuczkiem i moździerzem rozbić wszystko na drobny proszek.
- Czosnek drobno pokroić, następnie dodać połowę do zaprawy z kurkumą i kokosem, a następnie wymieszać na gładką masę.
- Wymieszać to przez squash i gotować przez kolejne 10 minut na małym ogniu, aż będzie kremowe i gęste.
- Świeże chili pokroić drobno i dodać na patelnię z mżawką oleju, liśćmi curry, nasionami gorczycy i pozostałym pokrojonym czosnkiem. Smażyć delikatnie na złoty kolor.
- Zawróć go przez dal. Pyszne podane z ryżem i klinami limonki.