Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 17:56

Butternut squash dal



Podniecaj swoje kubki smakowe tym przyjaznym dla budżetu przepisem na dal. Pyszne!

Składniki

  • 2 małe cebulki
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 200 g szybko ugotowanego żółtego dzielonego groszku
  • 800 g squasha maślanego
  • 1 suszone chili
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka do herbaty nasiona kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki stołowe kremowanego orzecha kokosowego
  • 1 świeże czerwone chili
  • 10 liści curry
  • 2 łyżeczki musztardy

Metoda

  1. Obrać, drobno posiekać i dodać cebulę na patelni na średnim ogniu z odrobiną oleju. Spocisz się przez 10 minut.
  2. Dodaj podzielony groszek i 800ml gorącej wody do rondla i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  3. Pokroić na pół, obrać i pokroić w kostkę 2 cm, następnie dodać do patelni i gotować przez kolejne 25 minut lub do momentu, gdy wszystko będzie miękkie i płyn się zmniejszy i będzie kremowy, zdejmując pokrywkę na ostatnie 10 minut.
  4. Suszone chilli drobno posiekać, a następnie tostować z kminkiem i kolendrą na patelni na średnim ogniu przez 1-2 minuty lub do momentu, aż będzie pachniało. Następnie tłuczkiem i moździerzem rozbić wszystko na drobny proszek.
  5. Czosnek drobno pokroić, następnie dodać połowę do zaprawy z kurkumą i kokosem, a następnie wymieszać na gładką masę.
  6. Wymieszać to przez squash i gotować przez kolejne 10 minut na małym ogniu, aż będzie kremowe i gęste.
  7. Świeże chili pokroić drobno i dodać na patelnię z mżawką oleju, liśćmi curry, nasionami gorczycy i pozostałym pokrojonym czosnkiem. Smażyć delikatnie na złoty kolor.
  8. Zawróć go przez dal. Pyszne podane z ryżem i klinami limonki.