Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 17:46

Super zielone spaghetti



Ta super szybka kolacja to świetny sposób na przekształcenie mroźnej zieleni zimowej w pyszny, jedwabisty sos do makaronu. To takie proste, ale, chłopcze, jest dobre.

Składniki

  • 150 g suszonego spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g cavolo nero
  • 30 g Ser parmezan
  • 30 g sera ricotta

Metoda:

  1. Makaron ugotować na patelni z gotującą się, osoloną wodą zgodnie z instrukcją zawartą w opakowaniu.
  2. W międzyczasie, obierz czosnek. Oderwać łodygi z cavolo i wyrzucić, dodając liście i czosnek do miski na 5 minut.
  3. Do miksera wlać 1½ łyżki stołowej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra, a następnie drobno zetrzeć w parmezanie.
  4. Kleszczami ostrożnie przenieś liście cavolo i czosnek prosto do blendera i mieszaj przez kilka minut, aż będą super gładkie. Spróbuj i dopraw do perfekcji solą morską i czarnym pieprzem.
  5. Odcedź makaron, zarezerwując kubek wody do gotowania.
  6. Wrzuć go z powrotem na patelnię i rzuć żywym zielonym sosem, rozluźniając odrobiną zarezerwowanej wody do gotowania, w razie potrzeby, a następnie podziel na talerze.
  7. Kropelkę nad ricottą, posyp odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i włóż do środka.