Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 19:27

Płatki owsiane: Czy są bezglutenowe i zdrowe?



Owies jest zdrowy i nie zawiera glutenu. Dostarczają błonnika, węglowodanów złożonych, białka i innych niezbędnych składników odżywczych. Są odpowiednie dla wielu osób z celiakią. Jednak u niektórych osób mogą wystąpić reakcje na białko owsiane.

Owies to cała żywność, która może dostarczyć błonnika i innych składników odżywczych dla osób z celiakią, ponieważ muszą one unikać glutenu. Może być również dobrym wyborem dla osób bez celiakii, które decydują się nie jeść glutenu.

Celiakia to zaburzenie autoimmunologiczne, w którym organizm w sposób szkodliwy reaguje na gluten. Jeśli osoba z tą chorobą spożywa gluten, może to spowodować uszkodzenie jelita cienkiego, zmniejszając jego zdolność do wchłaniania składników odżywczych. Celiakia wymaga diety bezglutenowej.

Czy owies owsiany nie zawiera glutenu?

Gluten jest białkiem obecnym w pszenicy, życie, jęczmieniu i pszenżycie.

Owies nie należy do żadnej z tych grup, więc są one zazwyczaj bezpieczne dla osób z celiakią do jedzenia.

Jednak osoby z nadwrażliwością na gluten, szczególnie osoby z celiakią, mogą nadal potrzebować ostrożności przy jedzeniu owsa. Jednym z powodów jest to, że może dojść do zanieczyszczenia, ponieważ w wielu przypadkach rolnicy uprawiają owies na polach w pobliżu pszenicy i innych upraw zawierających gluten.

Ponadto, wiele zakładów przetwórstwa owsa przetwarza również żywność zawierającą gluten. Osoby z nietolerancją glutenu powinny zawsze sprawdzać etykiety żywności i szukać owsa całkowicie pozbawionego glutenu.

Osoby cierpiące na celiakię muszą unikać żywności zawierającej gluten.

Wrażliwość na Avenin i owies

Zanieczyszczenie nie jest jednak jedynym problemem. Niektóre osoby cierpiące na celiakię doznają zapalenia po spożyciu owsa, nawet jeśli stosują dietę bezglutenową.

Dzieje się tak, ponieważ owies zawiera aveninę, białko, które odgrywa rolę podobną do glutenu w pszenicy. U niektórych osób z celiakią avenina aktywuje te same komórki odpornościowe, które reagują na gluten. Mogą one nie zauważyć reakcji od razu, ale w dłuższej perspektywie mogą wystąpić uszkodzenia.

W 2014 roku badania wykazały, że jedzenie 100 gramów (g) owsa dziennie przez 3 dni aktywowało komórki odpornościowe, które były ukierunkowane na aveninę. Jednak dotyczyło to tylko 8% uczestników.

Autorzy doszli do wniosku, że dla większości osób z celiakią spożycie 100 g owsa dziennie jest mało prawdopodobne, aby miało długotrwałe, niepożądane skutki.

W 2016 roku North American Society for the Study of Celiac Disease zaleciło monitorowanie poziomu przeciwciał antytTG (antytissue transglutaminaste) przed i po dodaniu owsa do diety. Dałoby to jasne wyobrażenie o tym, jak jedzenie owsa wpływa na jednostkę.

Osoby wprowadzające owies do diety powinny zacząć od małych ilości i rejestrować wszelkie objawy, których doświadczają. Powinny one również pamiętać, że u osoby z celiakią objawy nie zawsze pojawiają się od razu. Z tego powodu najlepiej jest najpierw porozmawiać z lekarzem lub dietetykiem.

Jeśli nie wystąpią żadne objawy, a poziom przeciwciał we krwi pozostanie stabilny, jedzenie owsa powinno być bezpieczne.

Korzyści zdrowotne związane z owiesem

Eksperci wyrazili obawy, że osobom stosującym dietę bezglutenową może brakować niektórych niezbędnych składników odżywczych.

Cała pszenica dostarcza węglowodanów, błonnika, folianów, żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Osoby, które unikają pszenicy i zbóż mogą być narażone nie tylko na niskie spożycie tych składników odżywczych, ale także na ryzyko spożycia większej ilości tłuszczów i cukru w zastępującej je żywności.

Owies dostarcza wielu składników odżywczych, które zawiera cała pszenica. Dzięki temu owies może stać się odpowiednią alternatywą dla osób, które unikają glutenu.

Oto niektóre z korzyści.

Całe ziarna i błonnik

Całe ziarna, takie jak płatki owsiane, zawierają niezbędne składniki odżywcze, takie jak błonnik, który może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca lub udaru mózgu.

Badania sugerują, że błonnik może:

  • wspomagać zdrowie trawienne poprzez łagodzenie zaparć.
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia
  • zapobiec cukrzycy i obniżyć poziom cukru we krwi.

W przeglądzie w 2016 roku stwierdzono, że błonnik w ogóle, a owies w szczególności, zwiększyć poczucie sytości, lub poczucie pełności. Autorzy zasugerowali, że owies może pomóc ludziom w przestrzeganiu diety odchudzającej.

Kiedy człowiek czuje się pełny, będzie miał mniej chęci do przejadania się. Zmniejszenie spożycia żywności może zmniejszyć ryzyko otyłości i innych chorób, które przyczyniają się do zespołu metabolicznego.

Witaminy i składniki mineralne

Owies jest bogaty w kilka składników odżywczych.

Dostarczają:

  • Wapń
  • Żelazko
  • mangan
  • fosfor
  • magnez
  • Miedź
  • cynk
  • selen
  • cholina
  • luteina + zeaksantyna

Zawierają one również witaminy z grupy B, w tym foliany, które eksperci zalecają przyjmować w czasie ciąży, aby zapobiec wadom cewek nerwowych u nienarodzonego dziecka.

Antyoksydanty

Owies zawiera grupę antyoksydantów zwanych avenantramidami, związek fenolowy, który występuje prawie wyłącznie w owsie. Avenatramydy wydają się mieć różne korzyści zdrowotne. Obniżają one ciśnienie krwi, pomagając organizmowi produkować więcej tlenku azotu, który rozluźnia komórki mięśniowe w naczyniach krwionośnych.

Wygląda na to, że mają one również właściwości przeciwzapalne, antyproliferacyjne i przeciwświądowe. W ten sposób mogą pomóc w zapobieganiu chorobie wieńcowej serca, rakowi okrężnicy i podrażnieniom skóry.

Cholesterol

Owies zawiera rodzaj błonnika znany jako beta-glukany. Substancje te mogą pomóc w obniżeniu całkowitego poziomu cholesterolu i lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), czyli "złego" cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu LDL wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia i udaru mózgu.

Przeciwutleniacze zawarte w owsie, takie jak fitosterole, avenantramydy, protokoły i saponiny, mogą również pomóc w redukcji cholesterolu, zgodnie z przeglądem z 2018 roku.

Ryzyko

Owies jest zdrowym wyborem węglowodanów, ale jego kaloryczność i gęstość składników odżywczych może się znacznie zmienić w zależności od tego, jakie składniki lub polewy doda dana osoba, takie jak cukier czy śmietana.

Najlepszym wyborem jest owies krojony, surowy i nieprzetworzony, ponieważ jego przetwarzanie może zmniejszyć zawartość składników odżywczych. Organizm szybciej trawi przetworzony owies, co może podnieść poziom cukru we krwi wyższy niż w wersjach nieprzetworzonych.