Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 18:34

Co się dzieje w ataxiadzie glutenowej



Ataksja glutenowa jest zaburzeniem autoimmunologicznym, w którym przeciwciała uwalniane podczas trawienia glutenu przez pomyłkę atakują część mózgu.

Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu. Chociaż większość ludzi nie ma problemów z trawieniem tego białka, wiele osób ma wrażliwość na gluten lub chorobę nazywaną celiakiańską świerkiem.

Osoby, które mają problemy z trawieniem glutenu, mogą mieć problemy z trawieniem i powodować uszkodzenia jelita cienkiego, gdy zjedzą coś zawierającego gluten.

W niektórych przypadkach reakcja organizmu na gluten może stać się dość poważna. W takich przypadkach organizm zaczyna atakować ośrodkowy układ nerwowy, co może powodować ataksję glutenową.

Co się dzieje w glutenowej ataksji?

Kiedy ktoś ma ataksję glutenową, przeciwciała, które uwalniają się podczas trawienia glutenu, atakują część mózgu zwaną móżdżkiem.

Móżdżek to część mózgu znajdująca się w tylnej części głowy nad szyją. Móżdżek jest odpowiedzialny za ruch i ma bezpośredni wpływ na czynności takie jak:

  • bilans
  • wystąpienie
  • Postawa ciała
  • chodzenie .
  • Prowadzi .

Objawy ataksji glutenowej zaczynają być łagodne i stopniowo pogarszają się wraz z upływem czasu. Pozostawienie jej bez leczenia może prowadzić do trwałych uszkodzeń.

Istnieją również dowody, że osoby cierpiące na ataksję glutenową będą wykazywać oznaki zaniku móżdżku. Zanik móżdżku to kurczenie się móżdżku.

Niestety, ataksja glutenowa jest stosunkowo nowym odkryciem i nie jest jeszcze powszechnie akceptowana przez lekarzy i innych specjalistów w dziedzinie medycyny. Może to utrudniać postawienie diagnozy i właściwe leczenie.

Istnieją jednak grupy badaczy zajmujące się rozpowszechnianiem informacji o tej rzadkiej chorobie.

Symptomy

Ataksja glutenowa jest stanem postępującym, co oznacza, że objawy mogą zaczynać się łagodnie i prawie niezauważalnie, a stopniowo przechodzić w stan osłabienia.

Objawy ataksji glutenowej są podobne do objawów innych stanów ataksji, co może utrudniać postawienie dokładnej diagnozy.

Niektóre z bardziej typowych objawów, które mogą wystąpić u danej osoby obejmują:

  • problemy z ogólnymi ruchami, takimi jak chodzenie lub kontrola ramienia
  • niestabilność
  • problemy z koordynacją
  • utrata precyzyjnych umiejętności ruchowych, takich jak umiejętność pisania czy zapinania koszulki
  • trudności z mówieniem
  • kwestie dotyczące wizji
  • objawy uszkodzenia nerwów w rękach, stopach i kończynach

Chociaż ataksja glutenowa jest kwestią wrażliwości na gluten, problemy trawienne nie są typowym objawem.

Progresja w czasie

Ataksja glutenowa jest powoli postępującą chorobą. Jest ona bardzo podobna do innych rodzajów ataksji, które również wpływają na móżdżek. Może to utrudniać diagnozę lub rozpoznanie jako specyficzny, uleczalny stan.

Nierzadko zdarza się, że w pierwszej kolejności wpływa to na ogólne umiejętności ruchowe danej osoby, co zazwyczaj objawia się problemami z chodzeniem. Bardziej prawdopodobne jest, że dana osoba będzie miała problemy z poruszaniem się:

  • wycieczka
  • Potknięcie się
  • mają nietypowy sposób chodzenia

W miarę jak choroba postępuje, dana osoba może zacząć zauważać problemy:

  • zawroty głowy .
  • równowaga w pozycji stojącej
  • trudność z mową
  • pisanie lub ubieranie się

Kiedy osoba po raz pierwszy doświadcza tych objawów, jest prawdopodobne, że mogą one odwrócić postęp poprzez wyeliminowanie glutenu z ich diety.

Jeśli jednak stan ten nie zostanie zatrzymany, pogarszające się objawy mogą stać się trwałe.

Ile osób jest dotkniętych?

Ataksja glutenowa nadal nie jest w pełni rozpoznaną chorobą. Oznacza to, że rzeczywista liczba przypadków jest trudna do określenia.

Niektórzy badacze szacują, że potencjalnie aż 41 procent wszystkich osób z ataksją nieznanego pochodzenia może mieć ataksję glutenową.

Inne badania wykazały znacznie niższe liczby. Jeden z przeglądów badań wykazał występowanie około 23% u pacjentów z niewyjaśnioną ataksją.

Leczenie

Leczenie jest stosunkowo proste i polega na całkowitym usunięciu całego glutenu z diety danej osoby.

Cały gluten, w tym jego śladowe ilości, muszą być całkowicie usunięte z diety. Nawet niewielkie ilości mogą powodować dalszy postęp ataksji glutenowej.

Objawy mogą się poprawić po pewnym czasie, nawet po usunięciu glutenu z diety. Aby uniknąć przypadkowego spożycia glutenu, należy koniecznie sprawdzić składniki wszystkich produktów spożywczych.

Nie wszyscy lekarze zgadzają się, że usunięcie glutenu z diety poprawi objawy niewyjaśnionej ataksji. W związku z tym mogą nie zalecać, a nawet nie wspominać o usunięciu glutenu z diety danej osoby jako potencjalnego lekarstwa na ataksję glutenową.

Jednak anegdotyczne dowody sugerują, że osoby, które usuwają gluten z diety, zobaczą poprawę w swoich objawach ataksji.

Diagnoza

Jest mało prawdopodobne, aby dana osoba uzyskała specyficzną diagnozę ataksji glutenowej. Wielu lekarzy nawet nie zrobi na to testu z powodu innych, bardziej rozpoznawalnych form ataksji.

Metody stosowane do diagnozowania choroby są również stosunkowo nowe. Naukowcy zalecają stosowanie technik, które lekarze stosują w diagnostyce celiakii, takich jak badania krwi. Pozytywny wynik testu wskazuje, że dana osoba powinna zacząć stosować dietę bezglutenową.

Jeśli objawy się poprawiają, istnieje duże prawdopodobieństwo, że dana osoba ma ataksję glutenową. Osoba powinna trzymać się ścisłej diety bezglutenowej przez resztę życia, aby powstrzymać ten stan od nawrotu.