Co należy wziąć pod uwagę, wybierając panel kuchenny?
27 lut 2020 - Dom i kuchnia
25 maja 2022 18:38
Około 1 na 133 osoby w Stanach Zjednoczonych ma celiakię, w której gluten wywołuje odpowiedź autoimmunologiczną atakującą wyściółkę jelita cienkiego. Organizm nie może prawidłowo wchłaniać składników odżywczych do krwiobiegu, co prowadzi m.in. do anemii, opóźnionego wzrostu i utraty wagi.
Jeśli osoba z celiakią nadal spożywa gluten, mogą wystąpić powikłania, takie jak stwardnienie rozsiane (MS), osteoporoza, niepłodność i stany neurologiczne.
Ponadto istnieje dobrze udokumentowany związek między celiakią a zaburzeniami autoimmunologicznymi, takimi jak zapalenie tarczycy.
Dla osoby cierpiącej na celiakię jedynym skutecznym sposobem leczenia jest ścisła, dożywotnia dieta bezglutenowa.
Wyniki badań National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2009-2014 wykazały, że około 1,76 mln osób w USA miało celiakię.
Tymczasem w tym samym sprawozdaniu oszacowano, że 2,7 miliona osób stosuje dietę bezglutenową bez celiakii. Dlaczego?
Według autorów raportu NHANES, opublikowanego w czasopiśmie JAMA, powodem, dla którego coraz więcej osób stosuje dietę bezglutenową, mogą być następujące przyczyny:
Osoby stosujące dietę bezglutenową bez celiakii mogą być określane jako osoby bez celiakii unikające glutenu (PWAGs).
Według Beyond Celiac, dawniej National Celiac Awareness Foundation, około 18 milionów ludzi w USA zgłosiło się z jakąś formą nietolerancji glutenu, lub niecelowej wrażliwości na gluten (NCGS). Może to powodować objawy takie jak wzdęcia lub gazy, biegunkę, zmęczenie, ból głowy, "mgłę mózgu" i swędzącą wysypkę skórną.
Badanie przeprowadzone w 2011 r. w Australii dotyczyło wpływu diety bezglutenowej na 34 osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS). Uczestnicy badania stosowali albo dietę bezglutenową, albo placebo. Badacze stwierdzili, że NCGS "może istnieć", ale powody, dla których gluten może prowadzić do objawów żołądkowo-jelitowych, były niejasne.
Badania opublikowane w 2017 roku w Eksperckim Przeglądzie Gastroenterologii i Hepatologii sugerują, że gluten może powodować objawy jelitowe, nawet u osób bez celiakii.
Należą do nich:
Badanie przeprowadzone w 2016 roku z udziałem członków tego samego zespołu wykazało, że u niektórych osób z objawami NCGS dochodzi do systemowej aktywacji immunologicznej i uszkodzenia komórek jelitowych podczas konsumpcji glutenu.
Autyzm: Niektóre badania sugerują związek między autyzmem a spożyciem glutenu, ponieważ osoby z autyzmem mają większe szanse na posiadanie przeciwciał IgG antygliadynowych, które mogą reagować na gluten. Nie znaleziono jednak żadnego związku przyczynowego, a badania zostały opisane jako "wadliwe lub zbyt małe, aby były statystycznie uzasadnione".
Epilepsja: Może istnieć związek między celiakią a padaczką. W badaniu przeprowadzonym na 113 osobach z padaczk± około 6 procent testowało celiakię pozytywnie. Osoba, która ma tę chorobę, skorzysta na unikaniu glutenu.
Schizofrenia: Małe badania sugerują, że osoby cierpiące na schizofrenię wydają się być bardziej narażone na obecność przeciwciał związanych z celiakią. Unikanie glutenu może pomóc tym, którzy mają te przeciwciała. Naukowcy mówią, że "więcej badań jest krytycznie potrzebne" przed zaleceniem diety bezglutenowej jest zalecane dla osoby z schizofrenii, który ma przeciwciała.
Nie oznacza to, że unikanie glutenu może leczyć schizofrenię, autyzm lub padaczkę. Oznacza to, że osoby z tymi schorzeniami są bardziej narażone na występowanie celiakii.
Rafe Bundy, dietetyk i rzecznik Stowarzyszenia na rzecz Odżywiania, powiedział MNT:
"Jest wiele osób na całym świecie, które spożywają dietę, która jest naturalnie bezglutenowa lub o niskiej zawartości glutenu". Dobrym przykładem jest większość Azji, gdzie głównym podstawowym pożywieniem jest ryż, a nie pszenica. Zdrowa dieta, która jest również dietą bezglutenową, jest w pełni możliwa przy użyciu większości standardowych porad żywieniowych".
Niektórzy dietetycy uważają, że koncentracja na dietach bezglutenowych i rosnąca dostępność żywności bezglutenowej może być również czynnikiem zwiększającym świadomość celiakii. Jest to pomocne dla osób z celiakią.
© Copyright italiabezglutenu. All Rights Reserved.