Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 18:38

Kiedy gluten jest zły?



Około 1 na 133 osoby w Stanach Zjednoczonych ma celiakię, w której gluten wywołuje odpowiedź autoimmunologiczną atakującą wyściółkę jelita cienkiego. Organizm nie może prawidłowo wchłaniać składników odżywczych do krwiobiegu, co prowadzi m.in. do anemii, opóźnionego wzrostu i utraty wagi.

Jeśli osoba z celiakią nadal spożywa gluten, mogą wystąpić powikłania, takie jak stwardnienie rozsiane (MS), osteoporoza, niepłodność i stany neurologiczne.

Ponadto istnieje dobrze udokumentowany związek między celiakią a zaburzeniami autoimmunologicznymi, takimi jak zapalenie tarczycy.

Dla osoby cierpiącej na celiakię jedynym skutecznym sposobem leczenia jest ścisła, dożywotnia dieta bezglutenowa.

Wyniki badań National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2009-2014 wykazały, że około 1,76 mln osób w USA miało celiakię.

Tymczasem w tym samym sprawozdaniu oszacowano, że 2,7 miliona osób stosuje dietę bezglutenową bez celiakii. Dlaczego?

Po co chodzić bez glutenu bez celiakii?

Według autorów raportu NHANES, opublikowanego w czasopiśmie JAMA, powodem, dla którego coraz więcej osób stosuje dietę bezglutenową, mogą być następujące przyczyny:

  • publiczne postrzeganie, że dieta bezglutenowa jest zdrowsza i może poprawić nieswoiste objawy żołądkowo-jelitowe
  • Produkty bezglutenowe są teraz szerzej dostępne
  • Coraz więcej osób diagnozuje siebie z nadwrażliwością na gluten, a nie z celiakią, i zauważyło, że ich stan zdrowia układu pokarmowego uległ poprawie po wycięciu glutenu.

Osoby stosujące dietę bezglutenową bez celiakii mogą być określane jako osoby bez celiakii unikające glutenu (PWAGs).

Według Beyond Celiac, dawniej National Celiac Awareness Foundation, około 18 milionów ludzi w USA zgłosiło się z jakąś formą nietolerancji glutenu, lub niecelowej wrażliwości na gluten (NCGS). Może to powodować objawy takie jak wzdęcia lub gazy, biegunkę, zmęczenie, ból głowy, "mgłę mózgu" i swędzącą wysypkę skórną.

Badanie przeprowadzone w 2011 r. w Australii dotyczyło wpływu diety bezglutenowej na 34 osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS). Uczestnicy badania stosowali albo dietę bezglutenową, albo placebo. Badacze stwierdzili, że NCGS "może istnieć", ale powody, dla których gluten może prowadzić do objawów żołądkowo-jelitowych, były niejasne.

Korzyści

Badania opublikowane w 2017 roku w Eksperckim Przeglądzie Gastroenterologii i Hepatologii sugerują, że gluten może powodować objawy jelitowe, nawet u osób bez celiakii.

Należą do nich:

  • zmieniona funkcja jelit
  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • zmiany mikrobiologiczne w jelitach

Badanie przeprowadzone w 2016 roku z udziałem członków tego samego zespołu wykazało, że u niektórych osób z objawami NCGS dochodzi do systemowej aktywacji immunologicznej i uszkodzenia komórek jelitowych podczas konsumpcji glutenu.

A co z autyzmem, epilepsją i schizofrenią?

Autyzm: Niektóre badania sugerują związek między autyzmem a spożyciem glutenu, ponieważ osoby z autyzmem mają większe szanse na posiadanie przeciwciał IgG antygliadynowych, które mogą reagować na gluten. Nie znaleziono jednak żadnego związku przyczynowego, a badania zostały opisane jako "wadliwe lub zbyt małe, aby były statystycznie uzasadnione".

Epilepsja: Może istnieć związek między celiakią a padaczką. W badaniu przeprowadzonym na 113 osobach z padaczk± około 6 procent testowało celiakię pozytywnie. Osoba, która ma tę chorobę, skorzysta na unikaniu glutenu.

Schizofrenia: Małe badania sugerują, że osoby cierpiące na schizofrenię wydają się być bardziej narażone na obecność przeciwciał związanych z celiakią. Unikanie glutenu może pomóc tym, którzy mają te przeciwciała. Naukowcy mówią, że "więcej badań jest krytycznie potrzebne" przed zaleceniem diety bezglutenowej jest zalecane dla osoby z schizofrenii, który ma przeciwciała.

Nie oznacza to, że unikanie glutenu może leczyć schizofrenię, autyzm lub padaczkę. Oznacza to, że osoby z tymi schorzeniami są bardziej narażone na występowanie celiakii.

Unikanie glutenu nie szkodzi

Rafe Bundy, dietetyk i rzecznik Stowarzyszenia na rzecz Odżywiania, powiedział MNT:

"Jest wiele osób na całym świecie, które spożywają dietę, która jest naturalnie bezglutenowa lub o niskiej zawartości glutenu". Dobrym przykładem jest większość Azji, gdzie głównym podstawowym pożywieniem jest ryż, a nie pszenica. Zdrowa dieta, która jest również dietą bezglutenową, jest w pełni możliwa przy użyciu większości standardowych porad żywieniowych".

Niektórzy dietetycy uważają, że koncentracja na dietach bezglutenowych i rosnąca dostępność żywności bezglutenowej może być również czynnikiem zwiększającym świadomość celiakii. Jest to pomocne dla osób z celiakią.