Pieczone hamburgery z czarną fasolą
Zaklinowane w bułce z salsą pomidorową, soczystym mango, awokado i dodatkowym tabasco, te hamburgery z czarną fasolą są naprawdę czymś wyjątkowym. Duży smak i super-zadowolenie, w które można się wpakować.
Składniki
- 1½ czerwonej cebuli
- 200 g grzybów mieszanych
- 100 g chleba żytniego
- mielona kolendra
- 1 x 400 g cyny z czarnej fasoli
- oliwa z oliwek
- 40 g dojrzałego sera Cheddar
- 4 rolki miękkie
- 100 g dojrzałych pomidorów koktajlowych
- 1 limonka
- chipotle Sos Tabasco
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzały awokado
- 4 łyżki stołowe jogurt naturalny
- 4 gałązki świeżej kolendry
Sposób postępowania .
- Rozgrzać piekarnik do 200ºC/400ºF/gaz 6. Obrać 1 cebulę, umieścić w robocie kuchennym z grzybami, chlebem żytnim i 1 łyżeczką mielonej kolendry i ubić do drobnej masy. Odsączyć i wymieszać z czarną fasolą, doprawić lekko solą morską i czarnym pieprzem, następnie podzielić na 4 i uformować w plastry o grubości ok. 2,5 cm. Całość natrzeć olejem i pyłem z mieloną kolendrą, następnie ułożyć na natłuszczonej blasze i piec przez 25 minut, lub do ciemności i chrupkości, posypać Cheddarem i podgrzewać bułki przez ostatnie kilka minut.
- W międzyczasie obieramy i bardzo drobno siekamy pozostałą cebulę z pomidorami i wkładamy do miski. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy kilka koktajli Tabasco i doprawiamy do smaku. Zniszczyć, obrać i drobno pokroić mango i awokado.
- Połówkę ciepłych bułeczek i podzielić jogurt na bazy, a następnie połowę salsy, mango, awokado i liście kolendry. Na górze z burgerami, pozostałą salsą i dodatkowym tabasco, załóż pokrywy i lekko naciśnij.
- Zawsze miło z pieczonymi w piekarniku, skórzanymi frytkami.
Porady
Upewnij się, że do salsy wybierzesz jak najbardziej dojrzałe pomidory - smak jest nieporównywalny!