Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 18:35

Żywność bezglutenowa może nie być zdrowa, badania ostrzegają



Ponieważ coraz więcej osób stosuje dietę bezglutenową, w nowym badaniu bada się zawartość składników odżywczych w produktach bezglutenowych i stwierdza ich brak.

Nowe badania - przedstawione na 50. dorocznym kongresie Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii Pediatrycznej Hepatologii i Żywienia - porównują wartości odżywcze żywności bezglutenowej i zawierającej gluten.

Gluten jest białkiem występującym w wielu różnych rodzajach zbóż pszennych, żytnich i jęczmiennych, a także w żywności pochodzącej z tych zbóż, takiej jak makaron, chleb, zboża i wypieki.

Osoby cierpiące na celiakię muszą przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej, ponieważ to zaburzenie autoimmunologiczne może być wywołane nawet najmniejszym spożyciem glutenu. Obecnie szacuje się, że 1 na 100 osób na całym świecie żyje z celiakią. W Europie uważa się, że około 1 procent ludności cierpi na tę chorobę, a w Stanach Zjednoczonych celiakiaka dotyka ponad trzy miliony osób.

Oprócz osób cierpiących na celiakię jest wiele osób, które unikają glutenu, ponieważ są nietolerancyjne dla białka. Wrażliwość na gluten ma podobne objawy do celiakii, ale nietolerancja glutenu nie uszkadza jelita cienkiego.

Wreszcie, coraz więcej osób stosuje dietę bezglutenową tylko dlatego, że produkty bezglutenowe są postrzegane jako bardziej zdrowe. Jednak nowe badania podważają to przekonanie.

Nowe badanie zostało przeprowadzone przez dr Joaquima Calvo Lermę i dr Sandrę Martínez-Baronę z Grupy Badawczej ds. Celiakii i Immunopatologii Trawiennej w Instituto de Investigación Sanitaria La Fe w Walencji, Hiszpania.

Produkty bezglutenowe pozbawione wartości odżywczych, konsumenci mogą być wprowadzani w błąd

Badacze ocenili zawartość odżywczą 654 produktów bezglutenowych i porównali je z 655 produktami, które zawierały gluten.

Badanie wykazało, że produkty bezglutenowe mają wyższą zawartość energii niż produkty zawierające gluten. Ponadto produkty zawierające gluten zawierały do trzech razy więcej białka niż ich bezglutenowe odpowiedniki.

Chleb, makaron, pizza i mąka miały szczególnie wysoką zawartość białka. Dla dzieci rezygnacja z tych wartości odżywczych może mieć negatywny wpływ na ich rozwój, a stwierdzone w badaniu braki produktów bezglutenowych zwiększają ryzyko otyłości u dzieci.

Obecnie szacuje się, że 10 procent dzieci, których wzrost jest opóźniony bez wyraźnej przyczyny, może mieć celiakię.

Badanie wykazało również, że chleby bezglutenowe zawierały znacznie więcej lipidów i tłuszczów nasyconych. Ponadto stwierdzono, że makarony bezglutenowe zawierają mniej cukru niż makarony z glutenem, a ciastka bezglutenowe zawierają znacznie mniej białka i więcej lipidów niż ich odpowiedniki zawierające gluten.

W świetle tych ustaleń dr Martínez-Barona sugeruje, że konsumenci mogą być źle poinformowani o wartości odżywczej produktów bezglutenowych i wzywa do wyraźniejszego oznakowania tych produktów:

"Tam, gdzie wartości odżywcze produktów bezglutenowych różnią się znacznie od ich odpowiedników zawierających gluten, np. zawierają więcej tłuszczów nasyconych, etykiety muszą to wyraźnie wskazywać, aby pacjenci, rodzice i opiekunowie mogli podejmować świadome decyzje. Konsumenci powinni również otrzymać wskazówki mające na celu zwiększenie ich wiedzy na temat składu odżywczego produktów, zarówno tych bezglutenowych, jak i zawierających gluten, aby umożliwić im dokonywanie bardziej świadomych zakupów i zapewnić przestrzeganie zdrowszej diety".