Najnowsze wiadomości

"Dzien dobry TVN" liderem programów śniadaniowych na...

Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Ryby w diecie. Na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję...

25 maja 2022 19:41

Super naleśniki szpinakowe



Kolorowe, zdrowe i co najważniejsze zabawne, te naleśniki działają równie dobrze na kolację, jak na weekendowy brunch. Resztki ciasta należy zostawić w zakrytej misce w lodówce, a potem zatrzymać je na śniadanie w ciągu tygodnia. Bądź kreatywny z polewami - niebo jest limitem. Ciesz się!

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 350 g pomidorów koktajlowych wielobarwnych
  • 100 g szpinaku dziecięcego
  • 3 cebule dymki
  • ½ pęczka świeżej kolendry, (15g)
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra
  • 1 duże jajko z chowu na wolnym wybiegu
  • 1 kubek samozbierającej się mąki
  • 1 kubek mleka częściowo odtłuszczonego
  • oliwa z oliwek
  • 300 g sera twarogowego
  • ostry sos chili

Metoda

  1. Awokado pokroić na pół, oddzielić od siebie, obrać i drobno pokroić w plastry i ćwiartkę pomidorów, a następnie umieścić w misce do sałatek z ćwiartką szpinaku. Przycinamy, drobno kroimy i dodajemy cebulę dymkę, zbieramy liście kolendry, następnie wyciskamy sok z limonki. Skropić 1 łyżką stołową oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić do perfekcji solą morską i czarnym pieprzem, podrzucić do obłoku i odłożyć.
  2. Jajko pokroić w mikserze, dodać mąkę, mleko, pozostały szpinak oraz szczyptę soli i pieprzu, a następnie rozpuścić na gładko. Na średnim ogniu ułożyć dużą, nieprzywierającą patelnię, natrzeć ją odrobiną oliwy z oliwek, a następnie wlać cienką warstwę ciasta, wirować je w górę i wokół krawędzi. Gotować tylko z jednej strony przez 2 minuty, lub do uzyskania lekko złocistego koloru, a następnie układać na talerzu i powtórzyć.
  3. Do każdego naleśnika dodaj lalki twarożku, sałatkę z awokado i kilka dobrych shake'ów z sosem chilli. Naprawdę ładnie podane z dodatkowymi klinami limonki do wyciskania i smażonym jajkiem na wierzchu, jeśli masz ochotę.

Porady

ŁATWE ZMIANY
- Zamiast szpinaku można użyć rzeżuchy wodnej, rakiety, jarmużu, a nawet mieszanki miękkich ziół, takich jak pietruszka, mięta, bazylia czy estragon, co tylko chcesz!
- Używam tu twarogu, ale mozzarella, halloumi, czy kruszonka sera feta też byłyby pyszne.