Super naleśniki szpinakowe
Kolorowe, zdrowe i co najważniejsze zabawne, te naleśniki działają równie dobrze na kolację, jak na weekendowy brunch. Resztki ciasta należy zostawić w zakrytej misce w lodówce, a potem zatrzymać je na śniadanie w ciągu tygodnia. Bądź kreatywny z polewami - niebo jest limitem. Ciesz się!
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 350 g pomidorów koktajlowych wielobarwnych
- 100 g szpinaku dziecięcego
- 3 cebule dymki
- ½ pęczka świeżej kolendry, (15g)
- 1 limonka
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra
- 1 duże jajko z chowu na wolnym wybiegu
- 1 kubek samozbierającej się mąki
- 1 kubek mleka częściowo odtłuszczonego
- oliwa z oliwek
- 300 g sera twarogowego
- ostry sos chili
Metoda
- Awokado pokroić na pół, oddzielić od siebie, obrać i drobno pokroić w plastry i ćwiartkę pomidorów, a następnie umieścić w misce do sałatek z ćwiartką szpinaku. Przycinamy, drobno kroimy i dodajemy cebulę dymkę, zbieramy liście kolendry, następnie wyciskamy sok z limonki. Skropić 1 łyżką stołową oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić do perfekcji solą morską i czarnym pieprzem, podrzucić do obłoku i odłożyć.
- Jajko pokroić w mikserze, dodać mąkę, mleko, pozostały szpinak oraz szczyptę soli i pieprzu, a następnie rozpuścić na gładko. Na średnim ogniu ułożyć dużą, nieprzywierającą patelnię, natrzeć ją odrobiną oliwy z oliwek, a następnie wlać cienką warstwę ciasta, wirować je w górę i wokół krawędzi. Gotować tylko z jednej strony przez 2 minuty, lub do uzyskania lekko złocistego koloru, a następnie układać na talerzu i powtórzyć.
- Do każdego naleśnika dodaj lalki twarożku, sałatkę z awokado i kilka dobrych shake'ów z sosem chilli. Naprawdę ładnie podane z dodatkowymi klinami limonki do wyciskania i smażonym jajkiem na wierzchu, jeśli masz ochotę.
Porady
ŁATWE ZMIANY
- Zamiast szpinaku można użyć rzeżuchy wodnej, rakiety, jarmużu, a nawet mieszanki miękkich ziół, takich jak pietruszka, mięta, bazylia czy estragon, co tylko chcesz!
- Używam tu twarogu, ale mozzarella, halloumi, czy kruszonka sera feta też byłyby pyszne.